Revalidatie
Hanzehospital biedt hoogwaardige revalidatiezorg
Activerend, positief, empathisch en afgestemd op het individu
Nieuwe mogelijkheden creëren
Kamer 201 | Mevr. Mohan |
Kamer 209 | Mevr. Adema |
Kamer 211 | Dhr. Polat |
Kamer 213 | Dhr. Verhoeven |
__________________________________________________________________________
Kamer 201
Mevr. Mohan | 03-05-1943 Burg staat: gehuwd | geen kinderen |grote betrokken familie Opnamereden: CVA waarbij hemiparese links (recent) Medische historie: DM type 2 sinds 2001 Medicatie: Metformine 3x dgs. 500 mg| Actrapid, 3 x dgs 4 EH |
Situatie: Mevr. Mohan is al enige tijd opgenomen. Ze revalideert van een CVA. Door de CVA heeft ze een hemiparese links opgelopen, waarbij ook het spreken erg moeizaam ging. Het gaat inmiddels gelukkig steeds beter. De kracht in arm en been is verbeterd en mevr. Mohan kan zich weer goed verstaanbaar maken. De echtgenoot van Mevr. komt (vaak samen met familieleden) driemaal per week langs. Een taxibusje brengt hen dan vanuit hun woonplaats in Eelde naar Haren toe. Dhr. Mohan is zelf slecht ter been, maar kan met de rollator nog kleine stukjes lopen. Mevr. Mohan hielp haar man altijd met aan-en uitkleden, maar dit is nu overgenomen door de thuiszorg. Het echtpaar heeft geen kinderen; iets waar mevr. Mohan nog altijd verdrietig om wordt wanneer ze erover vertelt. Ze hadden graag kinderen gekregen, maar het mocht niet zo zijn. Gelukkig hebben ze een aantal goede vrienden en zeer betrokken familie die ze regelmatig zien. Helaas dunt de vriendengroep de laatste jaren wel langzaam uit.
Vanwege het voorspoedige herstel heeft het revalidatieteam besloten dat gekeken kan worden naar een ontslagprocedure voor Mevr. Mohan. Vanmiddag heeft de revalidatie-arts hier kort over gesproken met mevr. Na dit gesprek is mevr. Mohan echter wat ontdaan. Ze had niet verwacht dat ze al zo spoedig met ontslag zou kunnen. Ze maakt zich zorgen over hoe dat dan allemaal moet. Sinds enige dagen heeft ze ook last van ontvelling en een schrijnende pijn onder beide borsten. Ze vraagt zich af water nu weer aan de hand zal zijn en hoe het allemaal zal gaan wanneer ze thuis is. Vragen die door haar hoofd spoken zijn: “Kan haar man mevrouw helpen?” “Kunnen ze samen nog wel op dezelfde plek wonen?”
VCM actueel: Late dienst | 17.00 u. Je treft mevrouw in een wat sombere gemoedstoestand aan je besluit om met haar een probleemverhelderend gesprek te voeren.
SLO actueel: De verpleegkundige komt voor het avondeten de insuline bij Mevr. toedienen. Mevr. was altijd gewend om dit zelf te doen, maar sinds de CVA lukt dit nog niet goed. Mevrouw geeft ook aan dat ze pijn heeft onder haar borsten.
- Op basis waarvan spuit jij het aantal eenheden insuline? Wat gebeurt er als de bloedsuiker is ontregeld? Welke klachten zou mevr. uiten als er sprake is van een hypo- dan wel van een hyperglycemie? Heeft de huidige gemoedstoestand van mevr. invloed op haar bloedspiegel? Wat is de vermoedelijke reden dat mevrouw pijn heeft onder haar borsten? Wat observeer en adviseer je?-
_________________________________________________________________________
Kamer 209
Mevrouw Adema- Brink | geb. datum: 16-02-1943 Burg staat: gehuwd | 4 kinderen| 9 kleinkinderen Opnamereden: COPD GOLD III Medicatie: Fluticason 500 mcg/dosis, 2 inhalaties daags | Spiriva Respimat 2,5 mcg/dosis, 1dd 2 inhalaties | Salbutamol 100 mcg/dosis 3dd 2 inhalaties| 2 l O2 gedurende de nacht |
Situatie: Mevrouw Adema is klinisch opgenomen i.v.m. een longrevalidatieprogramma van 8 weken vanwege ernstige COPD. In deze weken zal mevrouw 5 x per week oefensessies zowel in de groep als individueel beleven, om zodoende in goede balans te leren leven met haar COPD.
Mevrouw is sinds enkele maanden gediagnosticeerd met COPD GOLD III. Dit uit zich in klachten van steeds toenemende benauwd- en vermoeidheid. Het leidt tot beperkingen in dagelijkse activiteiten. In het stadium GOLD III is de kans op herhaalde verergeringen groot. Voor mevrouw is het belangrijk een goede balans tussen activiteit en rust te vinden. Dit is voor haar erg lastig, omdat ze nog vol in het leven staat en haar sociale kring erg groot is. Kinderen en kleinkinderen doen nog vaak een beroep op haar, tot grote vreugde van mevrouw. Ze merkt dat het lastig voor haar is om haar grenzen daarin aan te geven. Dit heeft tot gevolg dat ze de laatste weken te veel van zichzelf heeft gevraagd. Ze is ernstig ziek geworden door longontsteking en exacerbatie van haar COPD.
Mevrouw is na een spannende opname in het ziekenhuis op de revalidatie afdeling van Hanzehospital beland. Mevrouw moet voortdurend gestimuleerd worden in haar activiteiten, want uit zichzelf onderneemt mevrouw weinig en ligt ze voornamelijk in haar bed.
Er heeft zojuist een slechtnieuwsgesprek plaatsgevonden, waarbij de revalidatiearts bij mevrouw heeft aangegeven dat de beperkingen in de dagelijkse activiteiten zullen toenemen. De toenemende kans op verergering van de COPD zullen een uitwerking hebben op de kwaliteit van mevrouws leven. Het is van groot belang dat mevrouw een betere balans gaat vinden. Het nieuws van de arts is, ondanks dat mevrouw dit eigenlijk wel steeds heeft geweten, toch hard aangekomen. Ze is geestelijk nog niet toe aan een ‘aangepast leven’ waarin steeds meer rust genomen moet worden…
VCM Actueel: Je hebt van de revalidatiearts gehoord dat mevrouw een slechtnieuwsgesprek heeft gehad en gaat daarom naar mevrouw toe voor een opvang na slechtnieuwsgesprek.
SLO -Actueel: avonddienst | 21.30 u. Mevrouw heeft zich klaargemaakt voor de nacht en wacht op haar inhalatie-medicatie en O2 neuscatheter. Ze vindt het vervelend dat haar zuurstof via de neuscatheter wordt toegediend en vraagt zich af of dit ook anders kan. Mevrouw klaagt daarnaast over pijn aan de stuit, wanneer je de stuit observeert zie je een klein rood plekje op de huid
- Hoe reageer jij op mevrouw? Welke kennis heb je nodig om mevr. adequaat van antwoord te voorzien t.a.v. haar pijn aan de stuit en de wijze van zuurstoftoediening? Welke gegevens zijn voor jou belangrijk om mevr. deskundig te adviseren?
___________________________________________
Kamer 211
Dhr. Polat (Gerard) | Geb. dat. : 23-08-1949 Burg. St. : LAT relatie | Volwassen kinderen uit vorige relatie, weinig contact meer met hen Opnamereden: CVA oktober 2019 Medische historie: DM type 2, Medicatie: Humuline mix ® 2 x dgs 6 EH |
Situatie: Dhr. Polat (Gerard) is een vrijgevochten man die graag op zichzelf is. Hij noemt zichzelf ‘kunstenaar’, want hij maakt van alles wat hij vindt de mooiste dingen. Blokken hout worden fraaie meubelen en grof vuil vindt een goede tweede bestemming. Nadat zijn huwelijk is gestrand vijf jaren geleden is hij deze ‘kunstenaarsweg’ ingeslagen. Weg van de luxe, terug naar de natuur en de eenvoud, leeft Gerard nu nabij bos en heide in een klein boerderijtje waar hij ook wat kippen houdt. Ook het omgaan met zijn diabeet zijn neemt hij niet zo nauw als wel zou moeten. De kinderen van Gerard snappen de keuze van hun vader niet en vinden hem een ‘vreemde’ geworden.Ze hebben nog weinig contact met elkaar. Dit komt ook omdat Gerard geen social media in zijn omgeving kan en wil ontvangen. Wel heeft hij sinds 2 jaar een leuke vrouw (Janet) ontmoet die hem volledig snapt. Ze hebben een LAT relatie en zien elkaar zo’n twee keer per week. Toen Janet 2 maanden geleden bij hem kwam, vond ze Gerard niet zoals gewoonlijk in de tuin of in zijn hobbyschuur. Ze vond hem in de badkamer, waar hij buiten bewustzijn lag. Janet, hevig geschrokken heeft snel 112 gebeld, waarna Gerard naar Hanzehospital is gebracht. Hier bleek dat dhr. naast dat hij hypoglyceamisch was ook een CVA had doorgemaakt. Na een opname van anderhalve week is Gerard naar de revalidatie van Hanzehospital verhuisd, voor verdere revalidatie.
Actueel: na het avondeten | 18.00 u
Dhr. is sinds enkele dagen opgenomen in het revalidatiecentrum waar een druk programma is opgezet voor Gerard. Fysiotherapie, lopen, fietsen en zelf zo veel mogelijk doen. Het lukt Gerard bij lange na nog niet. De schrik van wat hem is overkomen, de plotselinge verandering in zijn leven, de vele mensen om hem heen op de afdeling… Langzaam gaat hij beseffen wat hem te doen staat, maar ook de gedachte: ‘op zijn leeftijd… komt dat nog wel goed?’
VCM Actueel:
- Probleemverhelderend gesprek: je komt bij dhr. om zijn insuline injectie te geven en je ziet dat dhr. wat bezorgd voor zich uit staart… Dhr. uit zijn zorgen aan jou, wanneer je hem uitnodigt voor een gesprek
- Opvang na slechtnieuws: Gerard heeft net een gesprek gehad met de fysiotherapeut, waarin is aangegeven dat geheel herstel wellicht niet tot de mogelijkheden behoort. Gerard is hier tot nu toe wel steeds vanuit gegaan en komt aangeslagen terug van dit gesprek.
____________________________________________
Kamer 213
dhr. Verhoeven | geb.datum 02-08-1941 Burg staat: weduwnaar | 1 zoon | 2 kleinkinderen Opnamereden: CVA 3 maanden geleden Medische geschiedenis: COPD Gold II (10 jaar geleden gediagnosticeerd) Medicatie: Salamol 1 mg/ml; 2,5 ml 4 x dgs vernevelen | |
Situatie: Dhr. Verhoeven verblijft al twee-en een halve maand op de revalidatieafdeling van het Hanzehospital i.v.m. een doorgemaakte CVA enkele maanden geleden. Dhr. heeft hier aardig zijn draai gevonden. Hij vindt de aandacht en de mensen hier gezellig en de therapie, grapt hijzelf ‘houdt hem van de straat’. Dhr. heeft moeite met te veel inspanning, hij krijgt het al snel te benauwd en wordt dan zeer kortademig. Het is daarom echt van belang dat dhr. zijn medicatie regelmatig inneemt. In de laatste diensten is het opgevallen dat dhr. enkele inhalatie capsules is vergeten. Ze zijn door een schoonmaakster gevonden op de grond.
VCM actueel: 12.00 u | voor het middageten. Wanneer jij de medicatie Salamol bereidt zodat dhr. kan vernevelen, breng jij dit ter sprake, om het probleem te verhelderen en om een oplossing te zoeken.
SLO actueel: 12:00 u| voor het middageten. Maak de vernevelset klaar voor dhr. en geef hem deze, zodat dhr. kan vernevelen.